Kostarika, omývaná na západě Tichým oceánem a na východě Karibským mořem, je země s největší druhovou bohatostí živočichů i rostlin na světě. Kam se člověk podívá, tam vidí úžasné květy a stromy, pestré ptáky a jiná zvířata.
Na malé rozloze tu najdeme vysoké hory, činné sopky s fumarolami, husté tropické pralesy, nádherné pláže lemované palmami či mangrovové porosty. Plná čtvrtina území Kostariky je součástí národních parků a rezervací. V nejzachovalejších pralesech v Latinské Americe uvidíme opice, nosály, aguti, tukany, papoušky, různé druhy ještěrů a žab, mývaly, při troše štěstí i pásovce, prasata pekari, kvesaly a další druhy zvířat, nemluvě o květech orchidejí a bromélií, liánách a stromech s neuvěřitelnými tvary kmenů a kořenů. Navštívíme i horský mlžný prales, kde lze podniknout i adrenalinovou jízdu mezi korunami stromů připevněný kladkou k lanu či procházky po visutých mostech v nejvyšších lesních patrech. V ceně jsou vstupy do národních parků.
PROGRAM ZÁJEZDU:
1. | odlet z ČR do Kostariky |
2. | výjezd na vrchol činné sopky Poás (2 708 m) – pohled na dýmající kráter zatopený vodou, 70metrový vodopád Catarata La Fortuna obklopený džunglí |
3. | národní park Arenal – výhled na aktivní vulkán Arenal (1 633 m), který je jedním ze symbolů Kostariky, pěší výšlapy hustou vegetací, přehradní jezero Laguna del Arenal, možnost koupání v přírodních termálních pramenech |
4. | přesun do horské oblasti Monteverde, exkurze na kávové farmě Café de Monteverde, večer volitelně možnost vycházky nočním lesem s průvodcem |
5. | přírodní rezervace Monteverde – túry horským mlžným pralesem se stromy porostlými mechy, lišejníky, liánami a broméliemi, pozorování kolibříků, později odpoledne dle zájmu možnost návštěvy netopýří expozice Bat Jungle, popřípadě žabí jezírko, serpentárium či zahrada motýlů |
6. | volné dopoledne – fakultativní aktivity: vycházka po visutých lávkách vedoucích mezi korunami stromů, adrenalinová canopy tour (tarzaning, jízda na laně nad pralesem), nebo přírodní rezervace Santa Elena, odpoledne přejezd do města Liberia |
7. | NP Rincon de la Vieja – túra vulkanickou krajinou uprostřed tropického lesa s bublajícími bahenními sopkami, fumarolami a sirnými prameny až k vodopádu La Cangreja |
8. | přejezd na jižní pobřeží Kostariky do města Quepos, cestou lodní výlet po řece Tárcoles za velkými krokodýly, kondory a vodními ptáky |
9. | oblast tichomořského pobřeží – NP Manuel Antonio, výšlap podél úžasných pláží obklopených tropickým pralesem, pozorování opic, nosálů, lenochodů, mývalů, leguánů, aguti a dalších zvířat, koupání v oceánu |
10. | přejezd do Cahuity na pobřeží Karibiku, cestou zastávka v předkolumbovském Muzeu zlata v San José |
11. | výšlap podél pobřeží v NP Cahuita – pozorování zvířat, mangrovové porosty, písečné pláže, koupání |
12. | návštěva vesničky s původními indiánskými obyvateli kmene Bribrí při hranicích s Panamou a seznámení s procesem výroby a ochutnávkou čokolády, zbytek dne koupání na černé pláži Playa Negra |
13. | koupání na krásné karibské pláži Punta Uva, pro zájemce možnost šnorchlování |
14. | malebná vesnice Orosí v oblasti kávových plantáží s nejstarším fungujícím kostelem na Kostarice z roku 1734, příjezd do města Cartago |
15. | vulkán Irazú (3 432 m) – vyhlídka do kráteru nejvyšší činné sopky Kostariky, lávová poušť, přejezd na letiště a odlet z kostarické metropole zpět do ČR |
16. | přílet do Prahy |
Termín zájezdu:
9.3. - 24.3.2024
Cena od Kč 67.980,-
FM cena od Kč 65.941,- - platí do 9.11.2023
Cena zahrnuje:
- zpáteční letenku do Kostariky včetně všech tax a poplatků
- dopravu pronajatým mikrobusem s místním řidičem
- 14x ubytování (2lůžkové pokoje) se snídaní
- vstupy do národních parků a k vodopádu La Fortuna (celkem v hodnotě cca 4 000 Kč)
- průvodce
- informační brožuru
- pojištění proti úpadku cestovní kanceláře
Cena nezahrnuje:
- vstup na kávovou farmu (cca 30 USD), do Muzea zlata (cca 15 USD), lodní výlet za krokodýly (cca 30 USD) a výlet do vesnice Bribrí (cca 40 USD), obvyklé spropitné pro řidiče (cca 15 USD/os.)
- fakultativní programy jako např. chůze po visutých lávkách (cca 44 USD), canopy tour (61 USD), noční vycházka s místním průvodcem (26 USD), netopýří expozice (15 USD)
- stravování mimo uvedené snídaně
Ubytování
Nocovat budeme v hotelech či bungalovech ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím, 4x v Cahuitě u Karibiku, 2x v La Fortuně, 2x Santa Eleně, 2x Liberii, 2x v Quepos, 1x nedaleko Alajuely a 1x v Cartagu. Na hotelech je obvykle k dispozici wifi. Singl cestovatelé nic nedoplácejí (jsou doobsazeni na pokoj jiným klientem/klientkou stejného pohlaví).
Stravování
Snídaně jsou zahrnuty v ceně zájezdu, jinak probíhá stravování individuálně. Na večeři je vždy možné zajít do restaurace, v některých dnech i na oběd. Teplé jídlo v restauraci vyjde na cca 7 až 10 USD. Nakoupit potraviny je možné v supermarketech.
Náročnost
V národních parcích budeme podnikat půldenní (někdy i celodenní) výšlapy. Plánované trasy jsou zvládnutelné pro každého zdravého člověka, s možností zkrácení či naopak prodloužení výšlapu. Celkové stoupání je obvykle nižší než 200 výškových metrů. V nížinatých a pobřežních oblastech může náročnost vycházek zvyšovat tropické klima.
Kostarická kuchyně
Tradiční kostarická kuchyně je často popisována jako prostá a lehká, s výjimkou převzaté karibské kuchyně není ani příliš kořeněná. Jídlo je důležitým aspektem kostarické kultury, mnoho rodinných sešlostí a oslav se točí právě kolem něj. Původní obyvatelé během předkolumbovské éry konzumovali ve velkém kukuřici, která je stále velmi oblíbená. Později výrazně ovlivnili místní kuchyni Španělé a nakonec Kostaričané vstřebali i afro-karibské vlivy.
Základem dnešního jídelníčku obyvatel Kostariky jsou rýže a fazole, které jsou skutečně všudypřítomné (často se jedí k snídani, obědu i večeři). Jeho významnou součástí jsou také brambory a samozřejmě čerstvé tropické ovoce a zelenina. Široké využití zde má zeleninový banán (neboli plantýn či plantejn), který obsahuje velké množství škrobu a hodí se k tepelné úpravě – nezralý ve slaných jídlech, zralejší může být základem sladkých jídel.
Nejoblíbenějšími druhy masa jsou vepřové a hovězí, následované kuřecím a rybím masem. Ryby bývají často smažené, ale mohou být i grilované nebo pečené. K běžnějším druhům ryb patří třeba chňápal červený (pargo), corvina (mořský vlk) či koryféna (zlak nachový, mahi-mahi, špan. dorado, angl. dolphin fish).
Káva – je pro Kostariku významným exportním artiklem. Země je vynikající kávou proslavená, ta nejlepší ale nejčastěji směřuje právě na vývoz. Exportní káva (grano de oro) se v Kostarice podává v lepších hotelech a restauracích (zejména značky Café Britt a Café Rey), jinak je pro domácí trh většinou určena káva nižší kvality. Přesto je místní káva stále dobrá a také silná a popíjí se velmi často téměř v každé restauraci i domácnosti. Podává se černá káva nebo káva s mlékem (café con leche).
Zázvorové pivo – je k dostání především v karibské části Kostariky, vyrábí se často podomácku. Je to nealkoholický nápoj vyrobený přírodní fermentací zázvoru, kvasnic a cukru. Někdy se zázvorové pivo mísí s vínem.
Pivo – je nejběžnějším alkoholickým nápojem v Kostarice. Nejpopulárnější značkou je Imperial s logem orla, k dalším známým značkách se řadí Pilsen a Rock Ice. O něco dražším místním pivem je Bavaria.
Rum – se řadí k nejčastěji konzumovaným destilátům. V Kostarice se z cukrové třtiny produkuje značka Ron Centenario, běžný je ale také Flor de Caña z Nikaraguy.
Pořadatel:Mundo
Autorem textu je Petr Želiezko, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.